Начин на приготвяне
В леко затоплената вода начупете маята. Добавете захарта и няколко лъжици брашно, разбъркайте кашичката и оставете да шупне.
Междувременно пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Чукнете вътре едното яйце и белтъка на второто, добавете половината от разтопената мас и солта, както и киселото мляко.
Накрая добавете маята и разбъркайте. Започнете да месите и ако се налага, поръсвайте по малко брашно, за да спре да лепне. Не прекалявайте със солта, за да се получи меко тесто.
Потопете ръцете си в останалата мас и намазнете тестото. Прехвърлете го в купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло, за да удвои обема си - необходим е около час.
След това премесете тестото и оставете да почине за 15-тина минути.
Отново потопете ръцете си в маста и притиснете тестото, след което разтеглете, за да се получи кръгла и по-тънка кора. Поръсвайте я с още мас и прихванете единия край, издърпайте и усучете нагоре.
Продължете да усуквате по същия начин цялото тесто. Накрая го завийте, съединявайки краищата на фитила.
Поставете питката в намазнена тава и изчакайте да втаса повторно за около 50 минути.
Намажете маслената питка с разбит с малко вода и олио жълтък.
Загрейте фурната на 180 градуса и я изпечете до готовност.
Питката с кисело мляко и свинска мас е чудна.