Начин на приготвяне
Пресейте брашното. В подходяща купа сипете 4 лъжъци от него със захарта и натрошената мая. Сипете около 100 мл от топлата вода, разбъркайте и остаете да шупне.
Смесете топлото мляко с останалата топла вода, киселото мляко и солта, разбъркайте добре.
Разбийте едно яйце и един белтък (жълтъка заделете за намазване).
Смесете шупналата мая със 7 лъжици олио, млечната смес и разбитите яйца. Започнете на чавсти да добавяте пресятото брашно и постепенно замесете меко тесто.
Намазнете плота и внимателно разтеглете тестото на кора. Намажете го с лъжица от останалото олио и прегънете кората на плик. Месете до усвояване на олиото.
Отново разтворете тестото на кора, намажете с лъжица от олиоото и отново сгънете на плик, месете до усвояване.
По същия начин процедирайте и с последната лъжица олио. Поставете готовото тесто с намазнена купа и покрийте с фолио за свежо съхранение и кръпа. Оставете да втаса на топло за около час.
Междувременно разтопете заедно смесените мазнини (олио, мас, масло), а сиренето натрошете.
Разделете готовото тесто на 4 еднакви части, оформете ги на топки.
Разтворете една от топките на тънък лист и поръсете с половината от сиренето, след което залейте с 4-5 с.л. от топлата мазнина.
Разтворете и втория лист, сложете го върху първия и издърпвайте краищата му, за да стигне размерите на предишния. Поръсете с мазнина и навийте на руло, усучете и навийте на охлюв. По същия начин направете и другите две топки тесто.
Ако ви остане мазнина, поръсете оформената масленица и я оставете да втаса за 40 минути на топло. Намажете я с разбития жълтък, смесен с лъжица олио и прясно мляко.
Сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна. Необходими са около 55 минути, като по време на печенето може да сложите филио, за да не изгори.
Вкусната домашна масленица със сирене е готова.