Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Вкусна домашна масленица със сирене

Вкусна домашна масленица със сирене

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Вкусна домашна масленица със сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Макар и да отнема повече време, тази масленица е невероятно вкусна и си заслужава всяко усилие"

Необходими продукти

  • брашно - 900 грама
  • прясна мая - 20 грама
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • вода - 200 мл топла
  • яйца - 2 броя
  • сирене - 300 грама
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 2 равни с.л.
  • мазнина - 150 мл (смес от мас, олио, масло)
  • сол - ¾ с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. В подходяща купа сипете 4 лъжъци от него със захарта и натрошената мая. Сипете около 100 мл от топлата вода, разбъркайте и остаете да шупне.

Смесете топлото мляко с останалата топла вода, киселото мляко и солта, разбъркайте добре.

Разбийте едно яйце и един белтък (жълтъка заделете за намазване).

Смесете шупналата мая със 7 лъжици олио, млечната смес и разбитите яйца. Започнете на чавсти да добавяте пресятото брашно и постепенно замесете меко тесто.

Намазнете плота и внимателно разтеглете тестото на кора. Намажете го с лъжица от останалото олио и прегънете кората на плик. Месете до усвояване на олиото.

Отново разтворете тестото на кора, намажете с лъжица от олиоото и отново сгънете на плик, месете до усвояване.

По същия начин процедирайте и с последната лъжица олио. Поставете готовото тесто с намазнена купа и покрийте с фолио за свежо съхранение и кръпа. Оставете да втаса на топло за около час.

Междувременно разтопете заедно смесените мазнини (олио, мас, масло), а сиренето натрошете.

Разделете готовото тесто на 4 еднакви части, оформете ги на топки.

Разтворете една от топките на тънък лист и поръсете с половината от сиренето, след което залейте с 4-5 с.л. от топлата мазнина.

Разтворете и втория лист, сложете го върху първия и издърпвайте краищата му, за да стигне размерите на предишния. Поръсете с мазнина и навийте на руло, усучете и навийте на охлюв. По същия начин направете и другите две топки тесто.

Ако ви остане мазнина, поръсете оформената масленица и я оставете да втаса за 40 минути на топло. Намажете я с разбития жълтък, смесен с лъжица олио и прясно мляко.

Сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна. Необходими са около 55 минути, като по време на печенето може да сложите филио, за да не изгори.

Вкусната домашна масленица със сирене е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: