Начин на приготвяне
Измийте много добре прасковите и ги нарежете на малки парченца. Минете ги през машинка, която има приставка за отделяне на люспите.
Изсипете полученото пюре в тенджера и сложете да се вари на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, за да не загори.
Прибавете нишестето, което предварително сте размили с малко студена вода.
В края се получава ароматна гъста каша. Преди да свалите от огъня, прибавете ванилията.
Пригответе голяма тава и я застелете с хартия за печене. Намазнете леко и сипете пестила. В случай, че не искате да използвате мазнина, може да сложите стреч фолио, а не хартия.
Разстелете го на пласт с дебелина около 1 см.
Сложете го да се суши на слабо загрята фурна и проверявайте - когато спре да лепне по пръста, може да го извадите.
Прехвърлете пестила на слънце и го покрийте с тензух. Когато се образува хубава и твърда кора, трябва да го обърнете и от дргата страна.
Охладения пестил навийте на руло и приберете на хладно и сухо място.
Домашният пестил с праскови и ванилия е готов.