Начин на приготвяне
Кипнете прясното мляко, разбъркайте го с ванилията и ги оставете да изстине и да поеме ваниловия аромат.
Разбийте жълтъците със захарта до получаване на пухкава смес. Доливайте млякото бавно и разбивайте. Така процедирайте и със сметаната.
Продължете разбиването на ниска степен, докато сместа се сгъсти.
Сипете я в кутия и покрийте плътно сладоледа с лист прозрачно фолио, като притиснете и затворите плътно с капака на съда. Това ще предпази сладоледа от образуването на кристали.
Пъхнете домашния ванилов сладолед във фризар за 6-8 часа преди да го консумирате.
Оставете сладоледа да се отпусне леко преди да го разсипете в купички. По желание го поднесете със сушени или пресни плодове и настърган шоколад.