Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Патешки бутчета с червено зеле

Патешки бутчета с червено зеле

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Патешки бутчета с червено зеле2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • патешки бутчета - 4 бр.
  • червено вино - 150 мл
  • сини сливи - 12 бр. сушени
  • мащерка - 8 стръка
  • сол - 1 ч.л.
  • за зелето
  • шунка - 100 г
  • зеле - 1 бр. червено
  • ябълки - 1 бр. зелени
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • захар - 1 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бутчетата се натриват със сол и кожата се пробожда с вилица на няколко места. Слагат се в тавичка, покриват се с мащерка и се пекат 20 минути на 200 градуса, като периодично се поливат с отделяната мазнина.

Пекат се още 40 минути на 160 градуса. Тавата се вади от фурната и с лъжица се изважда мазнината. Бутчетата се заливат с виното, добавят се сливите, почистени от костилките. Пече се на 160 градуса, докато виното не се изпари наполовина. Лукът се реже на кубчета, чесънът се реже на ситно. Зелето се реже на ситно, шунката се реже на кубчета.

Ябълката се обелва, маха се сърцевината, плодът се реже на ситно. В зехтина се запържват лукът и чесънът на среден огън до омекване. Добавя се шунката и се пържи още 3 минути. Добавя се зелето и се пържи още 7 минути.

Добавя се захарта и оцетът и се готви още 5 минути. Добавят се 150 милилитра топла вода и се задушава под капак 10 минути. Добавя се ябълката и се задушава още 5 минути. Бутчетата се сервират с гарнитура от зеле.

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: