Начин на приготвяне
Бутчетата се натриват със сол и кожата се пробожда с вилица на няколко места. Слагат се в тавичка, покриват се с мащерка и се пекат 20 минути на 200 градуса, като периодично се поливат с отделяната мазнина.
Пекат се още 40 минути на 160 градуса. Тавата се вади от фурната и с лъжица се изважда мазнината. Бутчетата се заливат с виното, добавят се сливите, почистени от костилките. Пече се на 160 градуса, докато виното не се изпари наполовина. Лукът се реже на кубчета, чесънът се реже на ситно. Зелето се реже на ситно, шунката се реже на кубчета.
Ябълката се обелва, маха се сърцевината, плодът се реже на ситно. В зехтина се запържват лукът и чесънът на среден огън до омекване. Добавя се шунката и се пържи още 3 минути. Добавя се зелето и се пържи още 7 минути.
Добавя се захарта и оцетът и се готви още 5 минути. Добавят се 150 милилитра топла вода и се задушава под капак 10 минути. Добавя се ябълката и се задушава още 5 минути. Бутчетата се сервират с гарнитура от зеле.