Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Агнешко със сос Айоли

Агнешко със сос Айоли

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321216
Агнешко със сос Айоли1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • зехтин - 80 мл
  • мащерка - 6 стръка прясна
  • картофи - 900 г
  • агнешко месо - 1 кг агнешки котлети
  • спанак - 500 г
  • масло - 20 г
  • гъби - 250 г швейцарски кафяви
  • чесън - 1 скилидка
  • оцет - 1 с.л. балсамов
  • За соса Aиоли
  • горчица - 1/2 ч.л. дижонска
  • оцет - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • жълтъци - 2 бр.
  • зехтин - 180 мл.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малък тиган загрявате зехтина и запържвате мащерката, докато стане ароматна. Извадете върху попивателна хартия и запазете зехтина.

Загрявате фурната на 200 градуса.

Нарежете картофите на резенчета от 1 см. Запържвате картофите, докато станат златисти от двете страни. След това ги преместете в съд, като предварително сложите в него 1 с.л. от запазения зехтин. Сложете при картофите и агнешкото и изпечете за около 20 минути. Когато е готово, покрийте съда, за да остане топло ястието.

През това време пригответе Айоли соса. За целта разбъркайте добре горчицата, оцета, чесъна и жълтъците. Постепенно добавете и зехтина на тънка струйка, като през цялото време продължавате да бъркате. Накрая прибавете и лимоновия сок.

Спанакът може да сварите или задушите, докато омекне. Останалият зехтин загрявате заедно с маслото в тиган и запържвате гъбите и чесъна, докато първите омекнат.

Разделете агнешкото между порциите, заедно със спанака, картофите и гъбите. Накрая залейте със соса, сложете от мащерката и поръсете с оцет.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: