Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца от агнешко и маслини с Айоли сос и аншоа

Кюфтенца от агнешко и маслини с Айоли сос и аншоа

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321214
Кюфтенца от агнешко и маслини с Айоли сос и аншоа1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30 бр.

Необходими продукти

  • агнешко месо - 625 г смляно
  • лук - 1 бр. червен
  • чесън - 2 скилидки
  • аншоа - 4 бр. филета
  • лимонова кора - 2 ч.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • магданоз - 2 с.л.
  • маслини - 30 бр. зелени
  • брашно - 75 г
  • яйца - 2 бр.
  • царевично брашно - 340 г
  • олио - за пържене
  • За аиоли сос със аншоа
  • жълтъци - 2 бр.
  • аншоа - 2 бр. филе
  • чесън - 1 скилидка
  • лимонова кора - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • зехтин - 180 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, смесвате агнешкото, лука, чесъна, аншоата, лимоновата кора, магданоза и мащерката в голяма купа и подправяте на вкус. С помощта на лъжица оформете топче, като в центъра поставяте по една маслина. Оставете кюфтенцата да престоят за около час в хладилник.

През това време пригответе аиоли соса. За целта пасирайте жълтъците, аншоата, чесъна, лимоновия сок и кората до получаване на гладка смес. След това, докато продължавате да разбърквате, добавете зехтина на тънка струя. Преди поднасяне, може да добавите допълнително зехтин.

Готовите кюфтенца оваляйте в брашно, след това ги потопете в разбитите яйца и накрая оваляйте в царевичното брашно. Подредете ги в тавичка и ги оставете за още час в хладилник.

След това загрявате олиото в среден тиган и пържите кюфтенцата, докато стана кафяви и хрупкави. Изваждайте ги върху хартия.

Поднесете със соса аиоли и резенчета лимон.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: