Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови торти»Уникално вкусна торта с ягоди и шоколад

Уникално вкусна торта с ягоди и шоколад

Уникално вкусна торта с ягоди и шоколад
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Уникално вкусна торта с ягоди и шоколад - от домашните тортички по-вкусни няма"

Необходими продукти

  • За крема
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 5 с.л.
  • масло - 1/2 пак.
  • ванилия - 2 бр.
  • портокалова кора - на 1 бр. кората
  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1ч.ч.
  • брашно - 1ч.ч.
  • ванилия - 0.01 г
  • За заливката
  • масло - 40 г
  • млечен шоколад - 100 г
  • ягоди - около 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За крема: Сложете млякото да се свари. След като се свари, отделете 200 мл от него и го оставете да изстине.

Разбийте яйцата и добавете към тях изстиналото отделено мляко.

След това добавете и брашното и бъркайте, докато се получи гладка смес, като не трябва да остават буци брашно.

Сипете захарта в голямото количество мляко, добавете ванилията и настърганата портокалова кора. Включете котлона и сложете млякото отново. Като започне да бълбука кремът за торта, сипете яйчено-брашнената смес при непрекъснато бъркане. Бъркайте, докато се сгъсти кремът и след това свалете от котлона. Добавете маслото към крема и бъркайте, докато се разтопи.

За блатовете:

Разделяме белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Жълтъците се прибавят при белтъците, като внимателно се разбъркват с шпатула отдолу нагоре, за да не спадне сместа и да стане пухкав блата. Добавя се пресятото брашно на порции до получаване на еднородна смес. Изсипваме сместа в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Печем блатовете за торта до суха клечка на 180 °C. Като изстине разрязваме на две равни половини, за да получим два блата.

Сглобяване:

Забравих да вметна, че сиропираме блатовете, по желание, разбира се, с компот от ягоди. След което заливаме с крема, редим нарязаните на половинки или четвъртинки ягоди, отгоре слагаме другия блат, сиропираме леко, заливаме с крема и оставяме да стегне в хладилник.

През това време си приготвяме глазурата за ягодовата торта, като разтопяваме на водна баня маслото и шоколада.

Заливаме уникално вкусна торта с ягоди и шоколад и редим ягодки за украса.

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка: