Начин на приготвяне
За крема: Сложете млякото да се свари. След като се свари, отделете 200 мл от него и го оставете да изстине.
Разбийте яйцата и добавете към тях изстиналото отделено мляко.
След това добавете и брашното и бъркайте, докато се получи гладка смес, като не трябва да остават буци брашно.
Сипете захарта в голямото количество мляко, добавете ванилията и настърганата портокалова кора. Включете котлона и сложете млякото отново. Като започне да бълбука кремът за торта, сипете яйчено-брашнената смес при непрекъснато бъркане. Бъркайте, докато се сгъсти кремът и след това свалете от котлона. Добавете маслото към крема и бъркайте, докато се разтопи.
За блатовете:
Разделяме белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Жълтъците се прибавят при белтъците, като внимателно се разбъркват с шпатула отдолу нагоре, за да не спадне сместа и да стане пухкав блата. Добавя се пресятото брашно на порции до получаване на еднородна смес. Изсипваме сместа в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Печем блатовете за торта до суха клечка на 180 °C. Като изстине разрязваме на две равни половини, за да получим два блата.
Сглобяване:
Забравих да вметна, че сиропираме блатовете, по желание, разбира се, с компот от ягоди. След което заливаме с крема, редим нарязаните на половинки или четвъртинки ягоди, отгоре слагаме другия блат, сиропираме леко, заливаме с крема и оставяме да стегне в хладилник.
През това време си приготвяме глазурата за ягодовата торта, като разтопяваме на водна баня маслото и шоколада.
Заливаме уникално вкусна торта с ягоди и шоколад и редим ягодки за украса.