Начин на приготвяне
Първо пригответе захарния сироп. За целта смесете водата със захарта и сложете на огъня до разтваряне на захарта. Охладете го.
Разбийте белтъците на сняг в подходяща купа. Добавете половината сироп и разбивайте до образуването на връхчета.
Останалия сриоп пък разбийте с жълтъците.
Отделно смесете заедно бакпулвера с брашното, орехите и ванилията. Добавете ги внимателно към жълтъците, разбъркайте и накрая смесдете с белтъците и натрошения шоколад.
Пригответе форма с падащо дъно и я покрийте с хартия за печене. Сипете вътре сместа и заравнете.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете блата около 40 минути.
Охладете и го сиропирайте със студеното мляко, смесено със захарта и рома.
Загрейте течната сметана за глазурата и разтворете вътре маслото и шоколада. Разбъркайте и сипете върху шоколадовата торта.
Украсете по избор.
Сиропираната шоколадова торта с орехи е готова.