Начин на приготвяне
Пригответе си малка форма за печене с диаметър 18-20 см.
Яйцата и маслото трябва да са със стайна температура.
Смелете орехите в блендер на кратки пулсации. Нека не са много ситно смлени.
Разделете белтъците и жълтъците на яйцата.
В купа сложете маслото, което трябва да е меко, и двата вида захар. Разбийте с миксер за няколко минути.
След това добавете жълтъците един по един, като разбивате след всеки добавен.
Накрая прибавете какаото и отново разбъркайте.
От тази смес заделете 1/3. Тя ще ви е необходима за измазване на тортата.
Към останалия 2/3 крем добавете орехите и разбъркайте, колкото да се смесят.
Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Започнете да ги прибавяте към шоколадовата смес на части като бъркате с шпатула.
Покрийте формата, в която ще печете, с хартия за печене и изсипете сместа за блата.
Заравнете и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до суха клечка.
След изпичане освободете блата от формата и махнете хартията, след което охладете върху решетка.
Напълно охладения блат намажете със заделения по рано крем и сложете в хладилник за поне 30 минути.
През това време си пригответе глазурата.
Начупете шоколада и прибавете към него прясното мляко и олиото. Сложете ги в съд на водна баня да се разтопи шоколада и сместа да стане гладка. Охладете за кратко и след това залейте тортата с тази глазура.
Декорирах тази шоколадова торта с филиран бадем и шоколадови перли.
Върнете в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ.
След което се насладете на празнична шоколадова торта с орехи.
Да ви е сладко!