Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови торти»Сиропирана шоколадова торта с орехи

Сиропирана шоколадова торта с орехи

Сиропирана шоколадова торта с орехи
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Уникално вкусна шоколадова торта, която ще ви очарова"

Необходими продукти

  • За блата
  • яйца - 4 броя
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • натурален шоколад - 50 г
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • брашно - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За сиропиране
  • захар - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.чаша студено
  • ром - 1 с.л.
  • За глазурата
  • краве масло - 1 с.л.
  • шоколад - 200 г (натурален или млечен)
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе захарния сироп. За целта смесете водата със захарта и сложете на огъня до разтваряне на захарта. Охладете го.

Разбийте белтъците на сняг в подходяща купа. Добавете половината сироп и разбивайте до образуването на връхчета.

Останалия сриоп пък разбийте с жълтъците.

Отделно смесете заедно бакпулвера с брашното, орехите и ванилията. Добавете ги внимателно към жълтъците, разбъркайте и накрая смесдете с белтъците и натрошения шоколад.

Пригответе форма с падащо дъно и я покрийте с хартия за печене. Сипете вътре сместа и заравнете.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете блата около 40 минути.

Охладете и го сиропирайте със студеното мляко, смесено със захарта и рома.

Загрейте течната сметана за глазурата и разтворете вътре маслото и шоколада. Разбъркайте и сипете върху шоколадовата торта.

Украсете по избор.

Сиропираната шоколадова торта с орехи е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: