Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Картофен пай с праз

Картофен пай с праз

ХристинаХристина
Новак
11
Картофен пай с праз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • картофи - 4 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • праз - 4 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • сметана - 400 г заквасена
  • яйца - 2 бр.
  • горчица - 1 с.л. едрозърнеста
  • грюер - 160 г сирене
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • масло - 150 г краве
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно и добавете студено масло, около 50 мл вода. Започнете да мачкате с ръце до получаването на трохи. Добавете жълтъка и замесете гладко тесто. Покрийте го с фолио и го сложете в хладилник.

Обелените картофи нарежете на много тънки резени, бланширайте ги и ги отцедете. Оставете да изстинат.

Запържете нарязаните ситно праз и чесън в зехтина.

Отделно смесете сметаната, яйцата, горчицата и настърганото сирене, сол и черен пипер.

Разточете 2/3 от тестото и покрийте с него дъното и стените на тава с хартия за печене с диаметър 26 см и с отлепящи се страни.

Разпределете картофите и сметановата плънка. Разточете останалото тесто и покрийте отгоре пая. Притиснете по периферията, така че да се получи венец.

Намажете с мляко и оставете за час в хладилника. Изпечете картофения пай в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 50 минути.

Източник: Бон Апети

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: