Начин на приготвяне
Баклата се вари в в подсолена вряща вода около 20 мин. Изцежда се и се оставя встрани. Аспержите се варят в подсолена и вряща вода около 10 мин., докато омекнат. Изцеждат се и се оставят встрани. Режат се на половинки и по дължина.
Три четвърти от баклата се разбива с блендер заедно с яйцето, сметаната, пармезанът, солта, пиперът, докато се получи гладка смес.
Рикотата се смесва със зехтина, солта и пипера. Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Тава за печене се затопля и се пълни 4 см вода от дъното.
Поставя се в тавата форма за печене с диаметър 23 см и алуминиево фолио. Реди се пласт от аспержи, пласт от рикотата и пласт от баклата на пюре. Продължава се по същия начин до изчерпване на количеството.
Покрива се с алуминиево фолио и се се слага в тавата със затоплената вода. Пече се около 50 мин., след което се слага в подходяща чиния за сервиране.