Киш с артишок

03/02/2014
Maria  Toncheva
отMaria TonchevaНовак6301
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене1 мин.
  • Общо31 мин.
  • Порции4-6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо509
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.7 от 5

Необходими Съставки

  • Маслено тесто
  • брашно - 2 ч.ч. (300 г)
  • сол - ½ ч.л.
  • масло - ½ ч.ч. (125 г), на парченца
  • вода - 4 - 6 с.л., ледена
  • жълтъци - 2 бр.
  • Плънка
  • артишок - 6 бр.
  • лук - 1 глава, на ситно
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • индийско орехче - 1/8 ч.л.
  • сирене - 100 г, Фонтина, на кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като се подготви тестото, се оставя да изстива в хладилника за 30 мин. Фурната се загрява предварително до 200 градуса.

Тестото се разточва на тънка кора и се разстила върху намазана с масло тава, като се подрязват краищата му. Цялата повърхност се дупчи с вилица. Покрива се с восъчна хартия и се пече около 10 мин.

Плънка: Стъблата на артишока се подрязват и една трета от върховете му. Отстраняват външните, твърди листа и мъхестите сърцевини. Артишокът се реже на тънки филийки.

Задушава се заедно с лука, водата, зехтинът, водата и солта около 10-15 мин. Сиренето, яйцата, магданозът, солта, индийското орехче и пиперът се смесват.

Тестената основа се покрива със сместа от артишока и сиренето. Пече се около 35 мин.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар