Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Овчарски тутманик с кисело мляко

Овчарски тутманик с кисело мляко

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Овчарски тутманик с кисело мляко
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Всички ще искат големи парчета от този овчарски тутманик, затова побързайте да си отчупите най-много"

Необходими продукти

  • брашно - 350 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 130 г
  • олио - 70 мл
  • сирене - 150 г (овче)
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • сода - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете около 300 грама от брашното, което предварително трябва да е пресято.

Към киселото мляко прибавете содата и разбъркайте, докато шупне.

Разбийте две яйца и един белтък. Жълтъка на третото яйце заделете за намазване на тутманика.

Прибавете към брашното киселото мляко със содата, олиото, яйцата и солта. Разбъркайте с лъжица. Добавете и натрошеното сирене.

Смесете останалото брашно (около 50 г) с половин чаена лъжичка бакпулвер. Поръсете ги върху работния плот и доомесете тестото.

Застелете тава с диаметър 24-26 см с хартия за печене. Поставете тестото и с ръце го разстелете, докато заеме формата на тавата.

С остър нож го нарежете на шест триъгълника. Оставете тестото да почине 20 минути.

През това време загрейте фурната.

Смесете заделения жълтък с една чаена лъжичка кисело мляко и с тази смес намажете пухкава баница.

Поръсете със сусам и сложете да се пече на 180 градуса за около 40 минути, докато добие приятен загар.

Поднесете овчарския тутманик с кисело мляко топъл с чаша айран.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: