Начин на приготвяне
Сипете белтъците в купа, добавете солта и разбийте за кратко. Наведнъж сипете в купата захарта и продължете разбиването с миксер до получаването на гъст крем.
На лист хартия за печене очертайте кръг, който е с диаметър 23 см. Сипете в средата белтъчната смес, внимателно разнесете в очертанията на кръга.
Оформете кладенче в средата.
Загрейте фурната на 100 градуса и изпечете белтъчния блат за 90 минути. Изключете и оставете блата вътре, докато се охлади фурната.
Сипете в тенджерка сметаната и пуснете вътре начупения шоколад. Разтопете на водна баня до гладка смес.
Прехвърлете блата на подходящ поднос за сервиране. С лъжица гребнете от охладения течен шоколад и полейте по борда на целувчения блат.
Разбийте 200 мл сметана и сипете в средата на тортата.
Украсете целувчената торта с ягоди, потопени в шоколад, както и цветни яйчица.
Празничната торта за Великден е готова.