Празнична бадемова торта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9302k17k
Празнична бадемова торта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Разкошна празнична бадемова торта. Вижте как да си я приготвите."

Необходими продукти

  • брашно - 45 грама
  • захар - 110 грама
  • бадеми - 125 г смлени
  • ванилова захар - 10 грама
  • бакпулвер - 10 грама
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • амарето - 2 с.л. (или друг бадемов ликьор)
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • бадеми - филирани, за поръсване
  • За карамелен топинг
  • масло - 15 грама
  • захар - 50 грама
  • вода - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разбийте цялото яйце с белтъка и двата вида захар до побеляване на сместа.

Добавете към тях фино смлените бадеми, лимоновия сок и млякото. Продължете да разбивате на по-ниска степен.

Пресейте отделно брашното с бакпулвера и го добавете към течните съставки. Бъркайте с дървена лъжица до уеднаквяване на сместа.

Намазнете и набрашнете тава с диаметър 24 см. Сипете сместа и заравнете.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете блата до суха клечка - около 12 минути.

Може да приготвите тортата и на тиган. Покрийте тиган с хартия за печене и я намаслете добре. Сипете сместа и похлупете. Печете 5 минути на умерен котлон, намалете и печете още 10 минути на слаб.

Охладете и отделете от формата. Поръсете с филирани бадеми.

За коледната украса изрежете различни формички - камбанки, елхички или каквито искате.

От маслото, захарта и няколко капки вода пригответе тъмен карамел. Сипете го в процепите, където са изрязаните коледни елементи.

Празничната бадемова торта е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: