Начин на приготвяне
Първо разбийте цялото яйце с белтъка и двата вида захар до побеляване на сместа.
Добавете към тях фино смлените бадеми, лимоновия сок и млякото. Продължете да разбивате на по-ниска степен.
Пресейте отделно брашното с бакпулвера и го добавете към течните съставки. Бъркайте с дървена лъжица до уеднаквяване на сместа.
Намазнете и набрашнете тава с диаметър 24 см. Сипете сместа и заравнете.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете блата до суха клечка - около 12 минути.
Може да приготвите тортата и на тиган. Покрийте тиган с хартия за печене и я намаслете добре. Сипете сместа и похлупете. Печете 5 минути на умерен котлон, намалете и печете още 10 минути на слаб.
Охладете и отделете от формата. Поръсете с филирани бадеми.
За коледната украса изрежете различни формички - камбанки, елхички или каквито искате.
От маслото, захарта и няколко капки вода пригответе тъмен карамел. Сипете го в процепите, където са изрязаните коледни елементи.
Празничната бадемова торта е готова.