Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена питка»Селска питка с телешки бъбреци

Селска питка с телешки бъбреци

IvankaIvanka
Новак
8452
Селска питка с телешки бъбреци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6-7

Необходими продукти

  • брашно - 250 г
  • свинска мас - 60 г
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • сол - на вкус
  • За плънка
  • телешки бъбреци - 3 бр.
  • телешко месо - 500 г
  • свинска мас - 100 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се средно твърдо тесто от брашното, яйцата, свинската мас, щипка сол и се оставя да престои половин час.

Телешките бъбреци се изкисват предварително в смес от оцет и вода, след което се изплакват и нарязват на кубчета. Телешкото месо се измива и нарязва на парчета и заедно с кубчетата бъбреци се овалват в брашно.

Изпържват се в гореща мазнина, като към тях се прибавят нарязаните на дребно морков и на тънки кръгчета лук.

Пържи се до поомекване на зеленчуците, след което се поръсва с черен пипер и сол, налива се малко топла вода и се задушава на умерен огън до омекване на месото. Вземат се 2/3 от тестото и се разточва кора с диаметъра на тавата за печене.

Кората се слага в намаслената тава, върху нея се разстила задушената охладена плънка и се покрива с кора разточена от останалото тесто. Питката се намазва с разбит жълтък и се пече в умерена фурна.

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка: