Начин на приготвяне
Маята се активира с хладка вода - захарта и няколко лъжици брашно за гъста каша. Остава се на топло. Брашното се пресява в купа.
Прави се кладенче. Добавя се яйцето, солта, разтопеното масло и натрошеното сирене.
Втасалата мая и с останалата вода се замесва меко нелепнещо тесто.
Покрива се с кърпа и се остава да втаса.
След втасването се премесва леко и се разточва на дебела кора.
Изрязват се кръгове с чаша или ринг. Кръглите малки питки се подреждат на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Остават се петнайсетина минути да починат.
Жълтъкът се разбива с 1 с.л. прясно мляко и се намазват пухкавите хлебчета.
Поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята фурна на 180°C до златисто.
Неделните питки са мекички и вкусни.
Коментари