Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Паста»Запеканки»Запечени пресни талиатели

Запечени пресни талиатели

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6441
Запечени пресни талиатели
Снимка: Росица Петрова
2 / 8
22/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Виното изстудено ли е, защото запечените талиатели са готови"

Необходими Продукти

  • прясна паста - 250 г талиатели
  • доматен сос
  • домати - 400 г консерва
  • кайма - 400 г
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • босилек
  • риган
  • сол
  • черен пипер
  • сос бешамел
  • краве масло - 30 г
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л. пълна
  • прясно мляко - 200 мл
  • пармезан - 30 г настърган
  • сол
  • черен пипер
  • още
  • моцарела - 150 г
  • пармезан - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това изкусително италианско ястие е необходимо, първо, да си приготвите двата соса за паста.

На вкус се доближава до класическата лазаня.

Започнете с доматения сос. За целта наситнете 1 глава кромид лук. Моркова настържете на ситно ренде.

Нарежете също 2-3 скилидки чесън.

Загрейте зехтина и задушете първо лука и моркова, като прибавите и няколко лъжици студена вода.

Щом омекнат, добавете каймата и я запържете, докато стане на трохи.

След това прибавете доматите, чесъна, както и всички подправки и сол на вкус.

Ползвах обелени и нарязани на ситно домати от консерва. Разбира се, ако е в сезон, предпочитам да направя соса с пресни домати. За мен това е най-добрият вариант.

Добавете също и щипка захар, за да премахне киселинността на доматите.

Може да ползвате и готов сос за пица и паста, но аз предпочитам да го направя сама.

Оставете соса да къкри няколко минути. Не е необходимо да се сгъсти много.

През това време си пригответе соса бешамел.

Загрейте маслото и една лъжица олио и прибавете брашното. Щом брашното промени цвета си, прибавете на тънка струя топло прясно мляко, като бъркате непрекъснато.

Щом сосът се сгъсти, прибавете пармезан, черен пипер и ако е необходимо - сол на вкус. Първо опитайте, защото пармезанът е доста солен.

След това може да сглобите талиателите с доматения сос.

На дъното на правоъгълна тавичка сложете половината от доматения сос.

Върху него разпределете равномерно пресните талиатели.

Ако не ползвате прясна паста, трябва да я сварете предварително до степен алденте според указанията на опаковката.

Разпределете с лъжица соса бешамел върху пастата равномерно и покрийте с останалия доматен сос.

Завършете ястието с настъргана моцарела и поръсете малко настърган пармезан.

Загрейте фурната на 200 °C и сложете запеканката да се пече за около 20-25 минути, докато моцарелата се разтопи и се получи апетина и златиста коричка.

Преди сервиране, ако разполагате с пресен босилек, може да добавите и няколко листа.

След това нарежете и поднесете тази вкусна запечена прясна паста с чаша вино.

Добър апетит с моите запечени пресни талиатели!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: