Начин на приготвяне
За това изкусително италианско ястие е необходимо, първо, да си приготвите двата соса за паста.
На вкус се доближава до класическата лазаня.
Започнете с доматения сос. За целта наситнете 1 глава кромид лук. Моркова настържете на ситно ренде.
Нарежете също 2-3 скилидки чесън.
Загрейте зехтина и задушете първо лука и моркова, като прибавите и няколко лъжици студена вода.
Щом омекнат, добавете каймата и я запържете, докато стане на трохи.
След това прибавете доматите, чесъна, както и всички подправки и сол на вкус.
Ползвах обелени и нарязани на ситно домати от консерва. Разбира се, ако е в сезон, предпочитам да направя соса с пресни домати. За мен това е най-добрият вариант.
Добавете също и щипка захар, за да премахне киселинността на доматите.
Може да ползвате и готов сос за пица и паста, но аз предпочитам да го направя сама.
Оставете соса да къкри няколко минути. Не е необходимо да се сгъсти много.
През това време си пригответе соса бешамел.
Загрейте маслото и една лъжица олио и прибавете брашното. Щом брашното промени цвета си, прибавете на тънка струя топло прясно мляко, като бъркате непрекъснато.
Щом сосът се сгъсти, прибавете пармезан, черен пипер и ако е необходимо - сол на вкус. Първо опитайте, защото пармезанът е доста солен.
След това може да сглобите талиателите с доматения сос.
На дъното на правоъгълна тавичка сложете половината от доматения сос.
Върху него разпределете равномерно пресните талиатели.
Ако не ползвате прясна паста, трябва да я сварете предварително до степен алденте според указанията на опаковката.
Разпределете с лъжица соса бешамел върху пастата равномерно и покрийте с останалия доматен сос.
Завършете ястието с настъргана моцарела и поръсете малко настърган пармезан.
Загрейте фурната на 200 °C и сложете запеканката да се пече за около 20-25 минути, докато моцарелата се разтопи и се получи апетина и златиста коричка.
Преди сервиране, ако разполагате с пресен босилек, може да добавите и няколко листа.
След това нарежете и поднесете тази вкусна запечена прясна паста с чаша вино.
Добър апетит с моите запечени пресни талиатели!