Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на сметановия сос, като почистите и нарежете на ситно лука шалот. Запържете го в малко зехтин, докато омекне и започне да хваща лек загар.
Сипете виното, оставете да се редуцира и тогава налейте сметаната. Овкусете със сол и черен пипер. За по-силен вкус на сметановия сос може да добавите малко синьо сирене и да разбъркате, за да се разтопи.
Докато сосът за пастата къкри на бавен огън (5-10 минути след добавянето на сметаната), сварете талиателите в леко подсолена вода. Ако ползвате прясна паста, това ще ви отнеме 3-4 минути - при сухата следвайте указанията на пакета.
Почистете и нарежете печурките на парченца по дължина. Сотирайте ги за кратко в силно нагорещен тиган с малко зехтин. След като са готови, ги посолете леко.
Когато талиателите са готови, сипете я при соса, добавете половината настърган пармезан и разбъркайте. Ако сосът е много гъст, сложете малко от водата от варенето на пастата и оставете за кратко на огъня, като разбърквате внимателно или както правят италианците - само разклащате тигана.
Сервирайте, като слагате и от гъбите върху всяка порция.
Накрая поръсете талиатели с гъби и сметана с още настърган или смлян на прах пармезан.
Добър апетит!