Ezine.bg»Рецепти»Паста»Сос за спагети»Талиатели с гъби и сметана

Талиатели с гъби и сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8762k17k
Талиатели с гъби и сметана4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Талиатели с гъби и сметана - с чаша вино е идеалната вечеря с половинката"

Необходими продукти

  • талиатели - 250 г
  • гъби - 200 г печурки
  • готварска сметана - 250 мл
  • пармезан - около 100 г
  • шалот - 1 бр.
  • бяло вино - 50 мл
  • зехтин - 6 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на сметановия сос, като почистите и нарежете на ситно лука шалот. Запържете го в малко зехтин, докато омекне и започне да хваща лек загар.

Сипете виното, оставете да се редуцира и тогава налейте сметаната. Овкусете със сол и черен пипер. За по-силен вкус на сметановия сос може да добавите малко синьо сирене и да разбъркате, за да се разтопи.

Докато сосът за пастата къкри на бавен огън (5-10 минути след добавянето на сметаната), сварете талиателите в леко подсолена вода. Ако ползвате прясна паста, това ще ви отнеме 3-4 минути - при сухата следвайте указанията на пакета.

Почистете и нарежете печурките на парченца по дължина. Сотирайте ги за кратко в силно нагорещен тиган с малко зехтин. След като са готови, ги посолете леко.

Когато талиателите са готови, сипете я при соса, добавете половината настърган пармезан и разбъркайте. Ако сосът е много гъст, сложете малко от водата от варенето на пастата и оставете за кратко на огъня, като разбърквате внимателно или както правят италианците - само разклащате тигана.

Сервирайте, като слагате и от гъбите върху всяка порция.

Накрая поръсете талиатели с гъби и сметана с още настърган или смлян на прах пармезан.

Добър апетит!

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: