Начин на приготвяне
Отделяте по-големите листа от зелката от кочана и им изрязвате дебелите жилки. Останалото зеле нарязвате на ситно и леко запържвате с 1 с.л. олио.
Нарязвате лука на ситно и го смесвате със сварения боб и почистения и измит ориз. Подправяте с черен пипер и сол на вкус. Наливате 1 ч.ч. гореща вода и варите на умерен огън, докато оризът омекне.
Отстранявате от огъня и с тази смес завивате в зелевите листа сарми. Застилате дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждате отгоре сармите, заливате ги със зелевия сок и 1 ч.ч. топла вода, притискате с плоска чиния и варите на тих огън, докато зелевите листа омекнат.
Отделно запържвате останалото олио с малко червен пипер. Разреждате запръжката с малко от течността, в която са врели сармите. Наливате тази застройка в тенджерата и доварявате още десетина минути.