Начин на приготвяне
Изчистете фасула и го счукайте в хаван. Сложете счукания фасул в дълбок съд, залейте го с вряла вода, похлупете го плътно и оставете да престои така около 1/2 час, за да набъбне.
Запържете 3 - 4 глави лук, нарязан на тънки филийки с олиото. Посолете запръжката, оцветете я с червения пипер и я свалете от огъня.
Отцедете фасула и го разбъркайте със запръжката. Като подправка прибавете чубрица или черен пипер.
Изчистете дръжките на зелевите листа. Нарежете големите листа на 2 или 4 части.
Свийте сърмите, наредете ги плътно в тенджера, залейте ги с вода и зелев сок по равни части и ги сварете на умерен огън.
Между сърмите можете да наредите напълнени сухи червени пиперки. Пиперките напълнете, след като ги изкиснете в гореща вода за да поомекнат.
Полейте сърмите със запържено с малко червен пипер олио. Те са по-вкусни, когато са студени.
Коментари