Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с картофи и лук

Баница с картофи и лук

НикиНики
Новак
2358413k
Баница с картофи и лук
Снимка: Ники
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Ако някой може да устои на тази баница, нека ни сподели как го прави, защото ние не можем"

Необходими продукти

  • Тесто
  • мляко - 300 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 600 г
  • За намазване на корите
  • масло - 100 г
  • олио - 50 мл
  • Плънка с тиква
  • тиква - 400 г
  • лук - 2 бр.
  • олио - 20 мл
  • сол
  • Плънка с кайма
  • кайма - 400 г
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • Плънка с картофи
  • картофи - 400 г
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • черен пипер
  • За намазване
  • мляко - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
  • сушени домати
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното пресяваме и сипваме в дълбока купа, добавяме топлото мляко, разбитото яйце, солта и замесваме тесто, оставяме го за 10 минути.

Маслото разтопяваме и смесваме с олиото.

Тестото разделяме на 6 топки и разточваме всяка една, с диаметър колкото на една голяма чиния и намазваме със смесените масло и олио. Покриваме със стреч фолио и оставяме.

Почистваме си тиквата, настъргваме я на едро ренде, лука нарязваме на ситно, смесваме ги в купа, добаваме сол и олио и разбъркваме.

Зеленчуците за картофената плънка почистваме, измиваме и подсушаваме. Лука нарязваме на ситно, морковите настъргваме заедно със картофите, чесъна пресоваме.

В тиган загряваме мазнина и задушаваме зеленчуците, добавяме сухите подправки.

За плънката с кайма отново си нарязваме лука на ситно, морковите настъргваме, в тиган си загряваме мазнина, запържваме зеленчуците, към каймата добавяме яйцето, овкусяваме със сухи подправки и добавяме към зеленчуците.

Започваме да си разточваме корите на много тънко, намазняваме, като внимаваме да не ги накъсаме.

В горния край слагаме в редичка по малко от всяка плънка. Навиваме внимателно на рула и усукваме на охлюв в намазнена тавичка. Процедираме по същия начин и с останалите кори.

В купичка си разбиваме яйцето, добавяме прясното мляко и маслото, намазваме баницата, поставяме си желаното количество сушени домати и поръсваме със сусам.

Печем витата баница в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути.

Баницата с картофи и лук е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: