Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Венец от пълнени питки

Венец от пълнени питки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Венец от пълнени питки
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Страхотен венец от пълнени питки - разчупваме с наслада"

Необходими продукти

  • брашно - 450 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 18 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • белтъци - 1 бр.
  • пушен бекон - 100 г
  • маслини - 6 бр.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от изброените продукти, като първо разтворите маята със захарта в леко затоплено прясно мляко.

Пресейте брашното и направете кладенче.

Добавете маята, 1 яйце, олиото и солта.

Готовото тесто поставете в купа и покрийте с кърпа или фолио, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на две части - едната по-голяма от другата.

Голямата част от тестото разделете на 6 равни топчета.

По-малката част разточете на тънка кръгла кора с диаметър приблизително 28 см.

Поставете я върху хартия за печене и нарежете на 6 триъгълника, започвайки от центъра, без да стигате до края.

Всяко топче разточете на малък кръг, в центъра, на който поставете от плънката и отново оформете на топче.

Половината пълнени питки направих със смес от сирене и белтък, а останалите - с пушен бекон.

Поставете всяко топче върху разточеното по-рано тесто.

Вземете края на триъгълника и го поставете върху топчето, като притиснете с пръст, за да се оформи малка дупка.

Сложете по една маслина вътре.

Оставете пълнената пита да втаса повторно за още 20 минути, след което я намажете с жълтък, смесен с малко вода.

Сложете питката венец да се пече в загрята на 180 °C фурна с вентилатор за 10 минути и след това още 20 минути на горен и долен реотан.

Определено ще се хареса на всеки моя венец от пълнени питки.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: