Начин на приготвяне
Замесете тесто от изброените продукти, като първо разтворите маята със захарта в леко затоплено прясно мляко.
Пресейте брашното и направете кладенче.
Добавете маята, 1 яйце, олиото и солта.
Готовото тесто поставете в купа и покрийте с кърпа или фолио, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на две части - едната по-голяма от другата.
Голямата част от тестото разделете на 6 равни топчета.
По-малката част разточете на тънка кръгла кора с диаметър приблизително 28 см.
Поставете я върху хартия за печене и нарежете на 6 триъгълника, започвайки от центъра, без да стигате до края.
Всяко топче разточете на малък кръг, в центъра, на който поставете от плънката и отново оформете на топче.
Половината пълнени питки направих със смес от сирене и белтък, а останалите - с пушен бекон.
Поставете всяко топче върху разточеното по-рано тесто.
Вземете края на триъгълника и го поставете върху топчето, като притиснете с пръст, за да се оформи малка дупка.
Сложете по една маслина вътре.
Оставете пълнената пита да втаса повторно за още 20 минути, след което я намажете с жълтък, смесен с малко вода.
Сложете питката венец да се пече в загрята на 180 °C фурна с вентилатор за 10 минути и след това още 20 минути на горен и долен реотан.
Определено ще се хареса на всеки моя венец от пълнени питки.