Начин на приготвяне
За тази рецепта за пиде с кайма от турската кухня трябва първо да замесите тестото.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте.
В средата оформете кладенче и добавете сместа с маята и олиото. Замесете меко тесто, което не лепи. Поставете го в купа и покрийте с кърпа.
Оставете тестото да втаса за 40 минути. През това време си пригответе плънката.
Загрейте олио и запържете лука, предварително нарязан на ситно. След това добавете каймата и запържете и нея, докато стане на трохи.
Прибавете домата, обелен и нарязан на малки кубчета, както и подправките.
Оставете на котлона за минута, две. Разделете тестото на 6 равни части.
Всяка разточете върху набрашнена повърхност на тънка елипса. Поставете от плънката в средата, а краищата на тестото навийте и прищипете, за да се оформи нещо като борд.
Две от пидетата направих с дебърцини и кашкавал. Може също със сирене и яйце.
Нарежете кашкавала на ленти и ги поставете върху плънката.
Покрийте тава с хартия за печене и наредете пидетата на разстояние.
Оставете отново да втасат за още 15-20 минути.
Разбъркайте 1 жълтък с малко вода и намажете бордовете на пидето с телешка кайма и кашкавал.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете вкусните пици да се пекат за около 15 минути.
Добър апетит!