Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Квасен козунак без захар

Квасен козунак без захар

Квасен козунак без захар
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Квасен козунак без захар - рецепта с по-малко калории, но с повече удоволствие."

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 150 г
  • еритритол - 150 г
  • квас - 250 г
  • брашно - около 500 г пшенично тип 550
  • краве масло - 130 г
  • ванилия - на вкус
  • лимонова кора - на вкус
  • локум - по избор
  • стафиди - по избор
  • орехови ядки - по избор
  • бял шоколад - по избор, капки, без захар
  • жълтъци - 1 бр., за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за този квасен козунак без захар трябва да са на стайна температура. В купа се разбиват яйцата с подсладителя, прибавя се прясното мляко и брашното и се замесва тесто.

Когато тестото е добре омесено, се добавя на малки порции краве маслото и се меси, докато се усвои цялото масло в тестото. Накрая се добавя и ванилията с лимоновата кора. Месим, докато стане еластично, гладко тесто.

Поставяме тестото в купа или кутия с капак, покрито, да си почине 30 минути. Правим разтягане на тестото и отново си почива 30 минути. Правим още едно разтягане на тестото и така 3-4 пъти. Прибираме тестото в купа или кутия и поставяме в хладилник за цялата нощ.

На сутринта изваждаме тестото върху плота, оставяме го да се стопли за около поне 30 минути. След като тестото се е отпуснало малко на стайна температура, с везна оразмеряваме късовете за фитилите, и подготвяме тестото за оформяне, делим на колкото желаем парчета тесто, оформяме ги на топче и ги оставяме да чакат реда си на оформяне.

За плетка на козунака всяко топче се разточва като дълга лента, колкото преценим, че ще ни трябва като дължина за удобна плетка. Пълним с избраната плънка и прищипваме краищата, така че да се получи фитил, помагаме си като леко търкаляме тестото по плота, за да добие формата на фитил.

Сплитаме козуначеното тесто според нашите умения и фантазия, може просто да разточим една дебела кора и да навием на руло, ако искаме да е по-небрежно. Поставяме сплетеното тесто да втаса окончателно в предварително подготвени форми за печене. Тестото втасва на топло до удвояване на обема си. Намазваме с разбит жълтък и поръсваме със супена лъжица еритритол.

Подреждаме орехови ядки и капки бял шоколад. Печем козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.

Пригответе също кето козунак или спестете време и усилия с този лесен козунак без месене.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: