Начин на приготвяне
Продуктите за този квасен козунак без захар трябва да са на стайна температура. В купа се разбиват яйцата с подсладителя, прибавя се прясното мляко и брашното и се замесва тесто.
Когато тестото е добре омесено, се добавя на малки порции краве маслото и се меси, докато се усвои цялото масло в тестото. Накрая се добавя и ванилията с лимоновата кора. Месим, докато стане еластично, гладко тесто.
Поставяме тестото в купа или кутия с капак, покрито, да си почине 30 минути. Правим разтягане на тестото и отново си почива 30 минути. Правим още едно разтягане на тестото и така 3-4 пъти. Прибираме тестото в купа или кутия и поставяме в хладилник за цялата нощ.
На сутринта изваждаме тестото върху плота, оставяме го да се стопли за около поне 30 минути. След като тестото се е отпуснало малко на стайна температура, с везна оразмеряваме късовете за фитилите, и подготвяме тестото за оформяне, делим на колкото желаем парчета тесто, оформяме ги на топче и ги оставяме да чакат реда си на оформяне.
За плетка на козунака всяко топче се разточва като дълга лента, колкото преценим, че ще ни трябва като дължина за удобна плетка. Пълним с избраната плънка и прищипваме краищата, така че да се получи фитил, помагаме си като леко търкаляме тестото по плота, за да добие формата на фитил.
Сплитаме козуначеното тесто според нашите умения и фантазия, може просто да разточим една дебела кора и да навием на руло, ако искаме да е по-небрежно. Поставяме сплетеното тесто да втаса окончателно в предварително подготвени форми за печене. Тестото втасва на топло до удвояване на обема си. Намазваме с разбит жълтък и поръсваме със супена лъжица еритритол.
Подреждаме орехови ядки и капки бял шоколад. Печем козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
Пригответе също кето козунак или спестете време и усилия с този лесен козунак без месене.