Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Винаги сполучлив кекс

Винаги сполучлив кекс

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6471
Винаги сполучлив кекс
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
23/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Винаги сполучлив кекс, който да прави компания на кафето ви сутрин, обед и следобед"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 12 с.л.
  • прясно мляко - 12 с.л.
  • олио - 12 с.л.
  • брашно - 12 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • какао - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр. 2 г
  • лимон - кората на 1 цитрус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес ви предлгам да приготвите един кекс, който винаги се получава и не изисква много продукти, а само такива, които ги има във всеки дом. Това е сладкиш от старите тетрадки на нашите баби, който приготвям и днес.

Разбийте яйцата със захарта с миксер на високи обороти, докато сместа удвои обема си и захарта се разтвори напълно. Разбира се, може да разбъркате сместа и на ръка, просто с миксера става по-лесно.

След това прибавете последователно останалите съставки без какаото и бъркайте с миксера, но вече на най-ниската степен.

Отделете малка част от сместа и прибавете към нея какаото. Разбъркайте.

Намажете с олио форма за кекс и набрашнете. Ако използвате силиконова форма това не е задължително.

Сипете първо бялата смес, а отгоре сложете на няколко места от какаовата.

С дървено шишче направете няколко завъртания в тестото, за да се смесят леко двете смеси.

Сложете шарения кекс да се пече в загрята фурна на 170 °С за около 40 минути - до суха клечка.

След изпичане на винаги сполучлив кекс охладете върху решетка и ако желаете, поръсете винаги сполучлив кекс с пудра захар.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: