Начин на приготвяне
Всички продукти е добре да са със стайна температура.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него захарта. Натрошете също и маята и разбъркайте. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, за да се активира маята.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Прибавете втасалата мая, олиото, киселото мляко с разтворена в него сода бикарбонат, 1 яйце и белтъка на второто яйце. Жълтъка заделете в купичка за намазване на домашната питка.
Замесете меко и нелепнещо тесто, което поставете в дълбока купа, покрийте с стреч фолио, и завийте с кърпа. Така тестото ще втаса по- бързо. Времето за втасване зависи от температурата в помещението.
След като тестото е удвоило обема си, може да оформите красивата пита.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади.
Аз разделих тестото на 13 равни части, които оформих на топчета. Първото разточих на елипса, намазах с разтопено масло и нарязах половината на тънки ленти. След което навих на руло, като започнах от ненарязаната страна и поставих в центъра на тавата, завито на охлюв. Тавата, която ползвах, е с диаметър 30 см, предварително намазана с масло.
Наредих 6 топчета около центъра на разстояние едно от друго.
Останалите 6 парчета тесто оформих като първото и поставих около 6-те топчета, така че да ги обръщат.
Може да разточите цялото тесто на голяма кора, да намажете с масло и да нарежете на триъгълници, които да завиете на кифлички.
Може просто да оформите на топчета и да наредите в тава на разстояние. Изберете начин, който ви е най-лесен.
Покрийте готовата питка със стреч фолио и оставете повторно да втаса за още 20-25 минути.
След това смесете заделения жълтък с малко прясно мляко, разбъркайте добре и намажете питката.
Поръсете със семена по избор и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C.
Първите 10 минути пекох с вентилатор, след което още 30 минути на горен и долен реотан.
За оформянето на тази памук питка ползвах рецепта на Ваня Джорджевич.
Много пухкава памук питка с аромат на масло, която е подходяща за всеки повод.
Да ви е вкусно!