Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. Сипваме го в широка тава. Добавяме прясното мляко на стайна температура и 1 цяло яйце плюс белтъка на второто, жълтъкът го отделяме за намазване.
Добавяме и 2 с.л. олио, сол, захар и маята. Объркваме си тестото с ръце, месим, докато тестото спре да лепне, при нужда добавете още брашно.
Намазваме тестото с олио отгоре и го покриваме с кесия и кърпа, така го оставяме да втаса за поне 2 часа. След като е втасало, го разделяме на 3 големи и 1 малка топка.
Малката топка я навиваме на венче и я слагаме в намазнена тавичка по средата. Другите три топки ги разстила с точила.
Намазваме с краве масло и поръсваме с краве сирене. Повтаряме и с другите две топки, като ги слагаме готовите листи един върху друга.
Навиваме на руло и режем. Поставяме парчетата с малко разстояние в тавата. Намазваме отгоре с олио и завиваме отново да втаса нашата питка.
След като е напълнила тавата, я намазваме отгоре с жълтък, смесен с олио. Поръсваме обилно със сусам и мак.
Печем празничната пита на 180 °C до суха клечка.
Да ви е сладко с моята празнична питка.