Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Красива погача за повод

Красива погача за повод

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Красива погача за повод
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 10
23/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Лесна, пухкава и много напудрена погача за всеки повод или без повод"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 550 г
  • краве масло - 6 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр. единият жълтък за намазване
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 10 г суха
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд си затопляме прясното мляко, като към него добавяме сухата мая и захарта.

Разбъркваме добре и оставяме настрана за няколко минути, за да се активира, като завиваме с кърпа отгоре.

Разбиваме си яйцата, олиото, киселото мляко в друг съд.

Към прясното мляко с маята и солта, добавяме и яйчената смес.

Отново разбъркваме добре, като след това започваме да добавяме по малко брашно и замесваме меко тесто.

Когато сме готови със замесването на тестото, го завиваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.

Разделяме тесто за погачата на четири равни части.

Всяка топка разточваме на кръг и намазваме обилно с краве масло.

Така процедираме и с останалите разточени топчета, като последната не я мажем.

Всяка една поставяме върху другата.

Когато сме си оформели и четирите топчета по средата, поставяме малка купичка или чашка.

От чашката към краищата режем на 4 части, след което всяка част - още веднъж.

Получават се 8 части.

Всяка една от тях усукваме по два пъти.

Премахваме чашката и оставяме да втаса отново, докато удвои обема си.

Накрая намазваме красивата празнична погача с жълтъка, който заделихме и смесихме с 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица прясно мляко.

Поръсваме накрая със сусама празничната питка.

Поставяме красива празнична погача в студена фурна на 180 °C и печем до златист загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: