Начин на приготвяне
В съд си затопляме прясното мляко, като към него добавяме сухата мая и захарта.
Разбъркваме добре и оставяме настрана за няколко минути, за да се активира, като завиваме с кърпа отгоре.
Разбиваме си яйцата, олиото, киселото мляко в друг съд.
Към прясното мляко с маята и солта, добавяме и яйчената смес.
Отново разбъркваме добре, като след това започваме да добавяме по малко брашно и замесваме меко тесто.
Когато сме готови със замесването на тестото, го завиваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
Разделяме тесто за погачата на четири равни части.
Всяка топка разточваме на кръг и намазваме обилно с краве масло.
Така процедираме и с останалите разточени топчета, като последната не я мажем.
Всяка една поставяме върху другата.
Когато сме си оформели и четирите топчета по средата, поставяме малка купичка или чашка.
От чашката към краищата режем на 4 части, след което всяка част - още веднъж.
Получават се 8 части.
Всяка една от тях усукваме по два пъти.
Премахваме чашката и оставяме да втаса отново, докато удвои обема си.
Накрая намазваме красивата празнична погача с жълтъка, който заделихме и смесихме с 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица прясно мляко.
Поръсваме накрая със сусама празничната питка.
Поставяме красива празнична погача в студена фурна на 180 °C и печем до златист загар.