Начин на приготвяне
В половината от топлото прясно мляко натрошаваме маята.
Към него добавяме захарта и 2 с.л. брашно.
Разбъркваме сместа и оставяме на топло, за да се активира маята.
Пресяваме брашното, правим си кладенче и добавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, солта, олиото и яйцата.
Преди да добавим всички яйца отделяме единия жълтък и малко белтък за намазване на питката.
Всичко смесваме и замесваме меко тесто.
Намазваме си дълбока купа с мазнина, поставяме тестото вътре, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса.
След като е готово, разделяме на две части, като от тях оставяме по малко за трета.
Разточваме на правоъгълник едната част.
Намазваме с омекналото краве масло и навиваме на руло.
Рулото намазваме с отделения белтък и поръсваме с царевичния грис.
Поставяме в тавата и с ножица нарязваме на колелца и оформяме по тавата.
Така оформяме и втората част на отделеното тесто за питката от другите две разточваме на кора и с помощта на чашка изрязваме колелца.
Подреждаме едно до друго, като застъпваме и след това навиваме.
По този начин оформяме розата в средата на красивата погача.
Намазваме с жълтъка и поръсваме с мака.
Оставяме да втаса и чак тогава поставяме да се пече.
Печем до готовност и желания загар.