Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Вкусна и красива питка

Вкусна и красива питка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Вкусна и красива питка4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Страхотна питка, достойна за всяка трапеза"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 400 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясна мая - 1 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг + 100 г за доомесване София Мел Екстра
  • царевичен грис - 3 с.л.
  • краве масло - 50 - 60 г меко
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината от топлото прясно мляко натрошаваме маята.

Към него добавяме захарта и 2 с.л. брашно.

Разбъркваме сместа и оставяме на топло, за да се активира маята.

Пресяваме брашното, правим си кладенче и добавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, солта, олиото и яйцата.

Преди да добавим всички яйца отделяме единия жълтък и малко белтък за намазване на питката.

Всичко смесваме и замесваме меко тесто.

Намазваме си дълбока купа с мазнина, поставяме тестото вътре, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса.

След като е готово, разделяме на две части, като от тях оставяме по малко за трета.

Разточваме на правоъгълник едната част.

Намазваме с омекналото краве масло и навиваме на руло.

Рулото намазваме с отделения белтък и поръсваме с царевичния грис.

Поставяме в тавата и с ножица нарязваме на колелца и оформяме по тавата.

Така оформяме и втората част на отделеното тесто за питката от другите две разточваме на кора и с помощта на чашка изрязваме колелца.

Подреждаме едно до друго, като застъпваме и след това навиваме.

По този начин оформяме розата в средата на красивата погача.

Намазваме с жълтъка и поръсваме с мака.

Оставяме да втаса и чак тогава поставяме да се пече.

Печем до готовност и желания загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: