Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Вкусна питка с пармезан

Вкусна питка с пармезан

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Вкусна питка с пармезан
Снимка: Румяна Сакалийска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Спокойно, пригответе само тази питка, от друго ястие няма да имате нужда"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло
  • мед - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • мая - 5 г
  • белтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 400 г
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • пармезан - 400 г
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 2 бр.
  • ЗА ПОРЪСВАНЕ
  • сусам - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа изсипваме топлото прясно мляко с меда, добавяме зехтин, маята, разбъркваме и оставяме на топло за 15 минути.

След това добавяме разбитите белтъци с киселото мляко и разбъркваме.

Накрая малко по малко добавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто.

Покриваме тестото с фолио и го оставяме да втаса за 40 минути.

Готовото тесто разделяме на две топки, които разточваме на кори.

Първата кора поставяме в набрашнена тава, отгоре разстиламе настъргания пармезан и Покриваме с втората кора за завършек на плоската питка.

Намазваме питката със сирене с разбитите жълтъци и поръсваме със сусам.

Печем вкусна питка с пармезан в предварително загрята фурна на 180°С за около 15-20 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: