Начин на приготвяне
За разбъркване на продуктите за тестото за чабатата може да използвате лъжица или миксер. Аз избрах втория вариант.
В купата на уреда смесих маята и брашното. Включих на бавни обороти. Добавих солта, а после водата на няколко пъти, не наведнъж.
Получава се лепнещо тесто, но не се добавя допълнително брашно. Скоростта на уреда се усилва, за да се получи топка. За приблизително 7 мин. започва да се отлепя от стените на мискера.
Щом това се случи, миксерът се изключва. Тестото се слага в леко намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 90-120 мин. на топло (70-75 градуса).
Когато е почти готово, два странични края се прехвърлят върху горните такива. Най-добре става с леко навлажнени ръце. Това се прави, за да се освободи тестото от всякакви газове и да се разпредели равномерно температурата в него.
След това тестото се слага върху набрашнена повърхност, може да поръсите и отгоре с брашно, защото е лепкаво. С помощта на метална шпатула се дели на две. Оформят се хлебчетата и се пренасят в плоска тава, покрита с хартия за печене. Леко се сплескват.
Чабатите се оставят така, докато фурната се затопли, пуска се на 220 градуса, задължително с купа вода на дъното.
Хубаво е да имате спрей с вода, с който да напръскате стените на тавата. Пръска се три пъти между интервал от 30 секунди.
Автентичната италианска чабата се пече около 40 мин. или до златист загар. Когато е готова, се оставя върху решетка да изстине.
Източник: Jennifer Menke