Коледарски краваи

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Коледарски краваи
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 3/4 ч.ч.
  • вода - 2/3 ч.ч.
  • суха мая - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
  • масло - 70 г
  • яйца - 2 жълтъка
  • брашно - за замесване
  • олио - за намазване на купата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме си маята в затоплената вода, като поставяме 1 чаена лъжица от захарта и малко брашно. Така готовата смес оставяме да шупне.

В друг съд си смесваме брашното с масло, което трябва да е разтопено, затопленото прясно мляко, настърганата кора от лимона и 1/2 с.л. от сока и останалата захар.

Към тази смес прибавяме и шупналата мая.

Започваме да си замесваме меко тесто, което поставяме в намазнена купа и покриваме с фолио.

Оставяме да втаса, след което разделяме на 8 равни топки.

От всяка една топка оформяме тънки дълги фитили, които прегъваме на две и усукваме.

Двата края съединяваме, така че да се получи геврек.

Нареждаме в тава, покриваме с кърпа и оставяме да починат 30 минути, след което ги намазваме с разбитите жълтъци.

Поставяме в печката и печем с вентилатор за 25 минути.

Коледарските краваи са готови.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: