Начин на приготвяне
Разтваряме си маята в затоплената вода, като поставяме 1 чаена лъжица от захарта и малко брашно. Така готовата смес оставяме да шупне.
В друг съд си смесваме брашното с масло, което трябва да е разтопено, затопленото прясно мляко, настърганата кора от лимона и 1/2 с.л. от сока и останалата захар.
Към тази смес прибавяме и шупналата мая.
Започваме да си замесваме меко тесто, което поставяме в намазнена купа и покриваме с фолио.
Оставяме да втаса, след което разделяме на 8 равни топки.
От всяка една топка оформяме тънки дълги фитили, които прегъваме на две и усукваме.
Двата края съединяваме, така че да се получи геврек.
Нареждаме в тава, покриваме с кърпа и оставяме да починат 30 минути, след което ги намазваме с разбитите жълтъци.
Поставяме в печката и печем с вентилатор за 25 минути.
Коледарските краваи са готови.