Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Царевична чеснова питка с босилек

Царевична чеснова питка с босилек

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Царевична чеснова питка с босилек
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Много ароматна и вкусна чеснова царевична питка с босилек"

Необходими продукти

  • брашно - 3 1/2 ч.ч. тип 500
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • вода - 250 мл топла
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • масло 50 г
  • мас - 1 с.л. пълна
  • чесън - 3 скилидки
  • босилек - пресни листа
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта.

Пресейте двата вида брашно, прибавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче.

Към брашното прибавете сместа с маята, олиото и яйцата. Заделете единия жълтък за намазване на питката.

От посочените продукти замесете меко тесто.

Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за 40-50 минути.

През това време почистете и нарежете на ситно 3 скилидки чесън. Може и да ги пресовате.

Нарежете също и листата босилек.

Разтопете маслото и мастта и прибавете чесъна и босилек.

Втасалото тесто премесете и разделете на 3 равни части.

Всяка от тях оформете на топче и разточете на кора с диаметър около 26-28 см.

Вземете лист хартия за печене и го намажете с малко мазнина. Поставете първата кора. Намажете я с ароматното масло. Поставете втората и също намажете. Накрая сложете последната, без да я мажете.

В центъра на корите сложете чаша. С остър нож нарежете питката на 8 равни части като започнете от центъра (чашата) към края.

Всеки един от образувалите се триъгълници усучете два пъти.

С помощта на хартията прехвърлете питката в тавата с подходящ размер и оставете да втаса повторно за още 20 минути.

След това смесете 1 жълтък с малко вода. Разбъркайте и намажете царевичния хляб.

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C.

Първите 10 минути пекох с вентилатор и после още 30 минути на горен и долен реотан.

Много ароматна и вкусна чеснова царевична питка с босилек.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: