Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и прибавяме към него хладката вода, в която сме сложили оцета и солта. Замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 12 топки и ги оставяме да престоят за половин час, покрити с влажна кърпа.
От всяка топка разточваме тънка кора. Всяка кора разрязваме на четири. Всяко получено парче запичаме леко върху затоплен котлон. Приготвяме плънката като първо нарязваме зелката на дребно, след което я запържваме в сгорещената мазнина.
Започваме да редим зелника като в омаслена тавичка нареждаме първо част от запечените кори, поръсваме с мазнина и разстиламе плънка.
След това отново слагаме кори, мазнина, плънка и така докато наредим баницата, като най-отгоре покриваме с кори, които поръсваме обилно с мазнина. Печем баницата в предварително загрята умерена фурна за 30 - 40 минути.