Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Испански тиквен пай

Испански тиквен пай

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Испански тиквен пай
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Днес целият дом ще замирише на тиква, защото в кухнята ще се пече един разкошен тиквен пай"

Необходими продукти

  • Тесто
  • брашно - 250 грама
  • яйца - 1 брой
  • пудра захар - 60 грама
  • ванилова захар - 8 грама
  • масло - 100 грама
  • Крем
  • прясно мляко - 300 мл
  • тиква - 250 грама (обелена и почистена)
  • ванилова захар - 8 грама
  • захар - 125 - 140 грама
  • вода - 250 мл от варенето
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • нишесте - 2 с.л. с връх
  • масло - 20 грама
  • Още
  • захарни перли
  • карамелизирана тиква - за украса
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете тиквата до омекване. Отцедете я добре и запазете около 250 мл от водата, в която я варихте.

Прибавете към тиквата захарта и пасирайте до получаване на гладко пюре.

Пресейте в купа брашното, добавете ваниловата и пудрата захар. Нарежете студеното масло на парченца и го добавете към тях. Втрийте с пръсти до получаване на маслени трохи и чукнете вътре яйцето.

Постепенно замесете меко маслено тесто. Пригответе си форма за пай с диаметър 28 и разстелете вътре блата. Нека тестото да приплепне хубаво по стените и ръбовете.

Прибавете да стегне във фризер за 15-тина минути. През това време загрейте фурната на 180 градуса.

Надупчете навсякъде блата с вилица и го печете около 15 минути.

Пригответе тиквения крем. Загрейте млякото и ваниловата захар, но внимавайте да не кипва. Прибавете тиквеното пюре и отново разбъркайте.

Отделно разтворете нишестето с брашното в бульона от варенето. Разбийте и сипете към горещото мляко, като не спирате да бъркате.

Сипете тиквения крем върху блата и оставете да се охлади. Покрийте и приберете пая в хладилник. Украсете с шоколад, перли, карамелизирана тиква или каквото имате под ръка.

Испанският тиквен пай е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: