Начин на приготвяне
Първо сварете тиквата до омекване. Отцедете я добре и запазете около 250 мл от водата, в която я варихте.
Прибавете към тиквата захарта и пасирайте до получаване на гладко пюре.
Пресейте в купа брашното, добавете ваниловата и пудрата захар. Нарежете студеното масло на парченца и го добавете към тях. Втрийте с пръсти до получаване на маслени трохи и чукнете вътре яйцето.
Постепенно замесете меко маслено тесто. Пригответе си форма за пай с диаметър 28 и разстелете вътре блата. Нека тестото да приплепне хубаво по стените и ръбовете.
Прибавете да стегне във фризер за 15-тина минути. През това време загрейте фурната на 180 градуса.
Надупчете навсякъде блата с вилица и го печете около 15 минути.
Пригответе тиквения крем. Загрейте млякото и ваниловата захар, но внимавайте да не кипва. Прибавете тиквеното пюре и отново разбъркайте.
Отделно разтворете нишестето с брашното в бульона от варенето. Разбийте и сипете към горещото мляко, като не спирате да бъркате.
Сипете тиквения крем върху блата и оставете да се охлади. Покрийте и приберете пая в хладилник. Украсете с шоколад, перли, карамелизирана тиква или каквото имате под ръка.
Испанският тиквен пай е готов.