Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Тиквен пай за Хелоуин

Тиквен пай за Хелоуин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Тиквен пай за Хелоуин
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
23/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Поднесете тиквения пай за Хелоуин с бита сметана. Докато е топъл, блатът е много хрупкав, а ароматът е още по-приятен."

Необходими Продукти

  • Блат
  • вода - 50 мл студена
  • брашно - 200 грама
  • масло - 100 грама студено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • Плънка
  • кондензирано мляко - 200 мл
  • тиква - около 700 грама
  • яйца - 2 бр. големи
  • кафява захар - 30 - 40 грама
  • брашно - 1 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прах
  • индийско орехче - 1 щипка
  • карамфил - 1/4 к.л.
  • бял пипер - 1 щипка
  • канела - 1/2 к.л., може и цяла
  • сол - 1 щипка
  • сметана - 250 мл течна, за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разрежете на две тиквата и я почистете от семките. Изпечете тиквата в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до хубавото й омекване.

За да получите хубав маслен блат трябва да си пресеете брашното. Добавете към него солта и захарта, сипете и нарязаните на парченца масло. Втрийте с пръсти до получаването на маслени трохи. Налейте водата и постепенно си замесете гладко тесто.

Оформете масленото тесто на топка и го завийте със стреч фолио. Оставете да стегне в хладилник за поне 15 минути.

Междувременно махнете от кората охладената тиква. Към нея добавете яйцата, кафявата захар и солта. Налейте кондензираното мляко и прибавете всички ароматни подправки. Пасирайте до получаване на гладко пюре.

Разточете охладеното тесто между два пласта хартия на тънка кора, която е с диаметър около 28 см.

След това махнете горната хартия, а онази, която е отдолу с блата, леко плъзнете във форма за пай с диаметър 24-26 см.

Добре притиснете блата към дъното, като навлажните върховете на пръстите си. Хубаво притиснете по ръбчетата - блатът трябва хубаво да се оформи в тавата.

Ако използвате по-малката форма - 24 см, то най-вероятно отвън ще излиза повече тесто. Изрежете го и от него си направете някакви формички за декорация на пая.

Излейте вътре тиквеното пюре и печете пая в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Намалете градусите на 180 и печете още 30-тина минути. Ако сте си изрязали фигурки, в средата на печенето ги поставете отгоре.

Лично аз използвах по-голяма тава, така че не ми остана тесто. Аз украсих тарта с тиква, която изрязах картон с шаблон на тиква и сложих върху леко охладения есенен сладкиш.

Поръсете готовия пай с пудра захар.

Поднесете тиквения пай за Хелоуин с бита сметана. Докато е топъл, блатът е много хрупкав, а ароматът е още по-приятен.

Тиквеният пай за Хелоуин е чуден!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: