Начин на приготвяне
Първо разрежете на две тиквата и я почистете от семките. Изпечете тиквата в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до хубавото й омекване.
За да получите хубав маслен блат трябва да си пресеете брашното. Добавете към него солта и захарта, сипете и нарязаните на парченца масло. Втрийте с пръсти до получаването на маслени трохи. Налейте водата и постепенно си замесете гладко тесто.
Оформете масленото тесто на топка и го завийте със стреч фолио. Оставете да стегне в хладилник за поне 15 минути.
Междувременно махнете от кората охладената тиква. Към нея добавете яйцата, кафявата захар и солта. Налейте кондензираното мляко и прибавете всички ароматни подправки. Пасирайте до получаване на гладко пюре.
Разточете охладеното тесто между два пласта хартия на тънка кора, която е с диаметър около 28 см.
След това махнете горната хартия, а онази, която е отдолу с блата, леко плъзнете във форма за пай с диаметър 24-26 см.
Добре притиснете блата към дъното, като навлажните върховете на пръстите си. Хубаво притиснете по ръбчетата - блатът трябва хубаво да се оформи в тавата.
Ако използвате по-малката форма - 24 см, то най-вероятно отвън ще излиза повече тесто. Изрежете го и от него си направете някакви формички за декорация на пая.
Излейте вътре тиквеното пюре и печете пая в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Намалете градусите на 180 и печете още 30-тина минути. Ако сте си изрязали фигурки, в средата на печенето ги поставете отгоре.
Лично аз използвах по-голяма тава, така че не ми остана тесто. Аз украсих тарта с тиква, която изрязах картон с шаблон на тиква и сложих върху леко охладения есенен сладкиш.
Поръсете готовия пай с пудра захар.
Поднесете тиквения пай за Хелоуин с бита сметана. Докато е топъл, блатът е много хрупкав, а ароматът е още по-приятен.
Тиквеният пай за Хелоуин е чуден!