Начин на приготвяне
Измийте и залейте с вряла вода сушените сливи. Оставете ги да омекнат, прецедете и ги наситнете. Сложете върху кухненска хартия, за да се отцедят от течността.
Смесете заквасената сметана и киселото мляко със захарта, разбийте ги. Отделно разбийте с миксер течната сметана. На части я добавете към горната смес, като разбърквате. Трябва да получите пухкав крем.
Следва приготвянето на блата. Отцедете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците заедно със захарта. Добавете към тях ваниловата захар, прясното мляко, какаото и жълтъците, разбийте до хомогенност. Прибавете пресятото с бакпулвера брашно, като бъркате постоянно с шпатула.
Намазнете с масло тава за печене с диаметър 28 см. Сипете вътре сместа и заравнете.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата до готовност. Извадете и оставете да се охлади, след което го извадете от товата и разрежете напречно на две части.
Междувременно пригответе сиропа за блатовете. Карамелизирайте захарта в малка тенджерка. Сипете водата и щом заври сипете коняка. След 2-3 минути сиепте и ваниловата захар, разбъркайте и свалете от котлона.
Идва ред на сглобяването на тортата. Сложете единия блат в поднос и залейте с половината сироп. Крема трябва да разделите на три части. Сипете върху блата едната и заравнете. Наредете парченцата сливи. Следва втора част крем и втория блат. Полейте с останалата половинка сироп и последния крем, заравнете.
Отделно пригответе двете шоколадови глазури. За целта смесете сметаната с тъмния шоколад и загрейте до разтопяването. Залейте тортата и заравнете.
По същия начин пригответе и глазурата с белия шоколад. С помощта на лъжичка сложете тук-там от бялата глазура. С помощта на клечка за зъби леко раздърпайте, за да се получат снежинка.
Смлените орехи използвайте, за да ги налепите отстраните на тортата.
Лесната и ефектна торта за всеки празник е страхотна!