ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Пълнени миди по турски

Пълнени миди по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
7102k15k228
Пълнени миди по турски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
25/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набавете си миди, които са пресни и по-големи. Почистете черупките от твърдите образувания по тях. Измийте ги и ако има счупени сред тях - задължително ги изхвърлете.

Загрейте зехтина в голям тиган и запържете за кратко нарязания чесън. Добаете карамфила, стъблата от копър и магданоз.

Сипете вътре мидите и нарежете половин лимон. Може да сипете и малко бяло вино. Сложете капак и разклащайте за 2-3 минути, за да се отворят всички миди.

Свалете от огъня и оставете мидите в течността, за да се запазят свежи.

Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. Сипете ориза и пържете няколко минути. Сипете вода - около 750 мл. Овкусете с мента или джоджен, сол, черен и червен пипер. Може да добавите и щипка канела. Варете до готовност на ориза и дръпнете от огъня.

Прибавете копъра, стафидите и магданоза. Ако се налага, овкусете ориза със сол и още подправки по ваш избор.

Заемете с мидите. Отделете ядката от черупката. Вътре в черупката сложете топче от ориза. До него поставете мидената ядка и внимателно затворете леко черупката. Така процедирайте с всички миди.

Поднесете страхотното предястие с резени лимон. Поливайте всяка мида с лимонов сок точно преди да я хапнете.

Пълнените миди по турски са готови.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: