Ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди с вкусни сосове

Миди с вкусни сосове

Янка ГорановаЯнка Горанова
Новак
6971k637
Миди с вкусни сосове1 / 2
06/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • целина - 3 - 4 листа
  • черен пипер - 3 - 4 зърна
  • дафинов лист
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • За соса
  • масло - 80 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 1 ч.л.
  • вода - 3/4 ч.ч.
  • лимони - 1/2 бр.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 3 - 4 с.л. от мидите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се изчистват и добре се измиват. Варят се на силен огън с 1 чаша вода и подправките. Добре сварените миди се изцеждат и се изваждат от черупките.

Мидите се сервират както топли, така и студени. Топлите миди се сервират със сос, приготвен с масло, а студените със сос - приготвен с олио.

Приготвяне на топлия сос: Маслото се сгорещява и в него се запържва брашното. Жълтъкът се разбива с малко вода и се прибавя на струйка към запърженото масло, при непрекъснато разбъркване.

Вари се около 10 минути. Отстранява се от котлона и се прибавя лимоновият сок и магданозът, нарязан на ситно.

Приготвяне на студен сос: Бульонът от мидите се прецежда и към него се прибавят олиото, черният пипер и сокът от лимона. Сместа се кипва за около 1-2 минути. Охлажда се и се прецежда.

Непременно опитайте тези миди с вкусни сосове!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: