Начин на приготвяне
Мидите се изчистват и добре се измиват. Варят се на силен огън с 1 чаша вода и подправките. Добре сварените миди се изцеждат и се изваждат от черупките.
Мидите се сервират както топли, така и студени. Топлите миди се сервират със сос, приготвен с масло, а студените със сос - приготвен с олио.
Приготвяне на топлия сос: Маслото се сгорещява и в него се запържва брашното. Жълтъкът се разбива с малко вода и се прибавя на струйка към запърженото масло, при непрекъснато разбъркване.
Вари се около 10 минути. Отстранява се от котлона и се прибавя лимоновият сок и магданозът, нарязан на ситно.
Приготвяне на студен сос: Бульонът от мидите се прецежда и към него се прибавят олиото, черният пипер и сокът от лимона. Сместа се кипва за около 1-2 минути. Охлажда се и се прецежда.
Непременно опитайте тези миди с вкусни сосове!